Shadow

Hvilke filer benyttes hvor?

Materialet i denne DesignGuide benytter forskellige filformater alt efter den praktiske brug. Korrekt brug af filformater er udgangspunktet for et professionelt resultat og derfor er der her en oversigt over de mest benyttede filformater og deres brug.

 

.pdf

Et format man bruger til at transportere store filer. Kan transportere trykklare filer eller filer til præsentation. PDF kan printes, men bør ikke benyttes som materiale i den grafiske opsætning.

For at se PDF filer skal du bruge Acrobat Reader 5.0. eller senere. Programmet kan gratis downloades her: Acrobat Reader.
Skal man arkivere som PDF kræves Adobe Acrobat som ligeledes kan købes på www.adobe.com.

 

.eps

Er et postcript format til professionel grafisk design. Epsfiler skal ikke åbnes og redigeres, men placeres. Bruges af en eps fil er afhængig af filens konkrete opløsning, der skal således benyttes 300 ppi (pixels per inch) til trykklart materiale. Såvel fotos som grafik kan arkiveres i epsformat og benyttes til trykklart materiale.

 

.ai

Er et vektorbaseret format til professionel grafisk design. Det betyder, at man kan benytte en ai fil i enhver størrelse efter behov. Ai filer skal ikke åbnes og redigeres, men placeres. Benyttes som grundmateriale til grafisk design og trykklart materiale.

 

.gif .jpg .png .svg

Formater som udelukkende benyttes til at vise filer på skærm i RGB farveskalaen. Disse formater må ikke indgå i grafisk produktion til tryk.

 

.indd

Er format til InDesign-dokumenter. Formatet er til professionel grafisk produktion og er et placeringsformat til .eps, .ai, .psd og til grafisk og typografisk opsætning.

 

.doc .docx

Er format til Word dokumenter. Word er et tekstbehandlingsformat, som ikke professionelt kan anvendes til grafisk opsætning eller til transport af fotomateriale eller andre filtyper.

 

.ppt .pptx

Er format til PowerPoint dokumenter. PowerPoint er et præsentationsformat på skærm, som ikke professionelt kan anvendes til grafisk opsætning eller til transport af fotomateriale eller andre filtyper.